31 Mar 2020

Cooking With Nuna : Nasi Tomato

Hi, 
Salam sejahtera, 


Hari ini, saya nak kongsikan Nasi Tomato yang sangat mudah. Tanpa menggunakan susu sejat, minyak sapi atau tomato puri. Nope, I just used what I got in my chiller. Jadi, sangat mudah dan sesuai untuk mereka yang bujang juga. Dan juga mesra bayi. Sebab this time, I also cook for my 8 months son. 



Bahan-bahan :

1. 1.5 cawan beras (Saya guna brown rice)
2. Air untuk memasak nasi (sukat siap-siap guna jari yang mulus itu)
3. Kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga 
4. Bawang merah rose 2 biji (atau apasahaja jenis bawang yang anda ada, amik yang kecik sikit dari size bola golf)
5. Bawang putih 3 biji 
6. Halia sebesar ibu jari
  **bebawang dan halia boleh dikisar atau hiris halus
7. 3 Biji tomato merah - dikisar halus
8. Minyak zaitun untuk menumis (Boleh gunakan mana2 minyak atau butter, sebab nak kongsi dengan bayi, jadi saya guna minyak zaitun) 
9. Kismis (Tak letak pun, tak apa)

optional jika tak berkongsi dengan bayi

10. Secubit garam 
11. 2 sudu tomato sos 
12. Secubit perasa makanan 

Cara-cara memasak : 

1. Basuh beras dalam bekas yang lain, dan sukat sesiap air untuk masak nasi.
2. Panaskan periuk nasi atas dapur, masukkan minyak untuk menumis. 
3. Masukan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bebawang dan halia, dan tumis sehingga naik bau.
4. Masukkan tomato yang telah dikisar halus, masak sehingga menggelegak. 
5. Masukkan beras bersama air dan kismis.
6. Kacau rata. 
7. Kemudian, pindahkan periuk nasi ke dalam cooker, dan masak nasi seperti biasa. Jangan lupa tekan butang on yaa. 

Then you are done! Hidangkan bersama ayam masak merah dan acar mentah. Wah, sedapnya. Bon apetit! 

Salam sayang, 
Nuna Ibrahim
31 March 2020
13.10 pm @ FLH 3

RMO day 15


No comments:

Post a Comment